KİŞİSEL SWOT ANALİZİ NASIL YAPILIR, NEDEN ÖNEMLİDİR?
Kişisel veya kurumsal olarak yapılabilen SWOT analizi, kişisel gelişim, kurumsal gelişim için yapılan bir yöntemdir. Peki, kişisel swot analizi nasıl yapılır, neden önemlidir şimdi bu soruları sizler için yanıtlayalım…
SWOT Analizi Nedir?
SWOT analizinin anlamı baş harflerinin açılımından gelmektedir. Bu harflerin anlamını ise şu şekilde açıklamak mümkündür:
S: Strenghts: İşletmenin güçlü yönlerinin tespitinin sağlanmasıdır.
W: Weakness: İşletmenin güçsüz yönlerinin tespitinin sağlanmasıdır.
O: Opportunities: İşletmenin sahip olduğu fırsatları ifade etmek.
T: Threats: İşletmenin baş etmek zorunda olduğu tehdit ve tehlikelerdir.
SWOT analizi, işletmenin güçlü ve zayıf özelliklerini belirlemek ve dış çevreden kaynaklanan tehdit ve fırsatları tespit edip bunların tümüne karşı önlem almak için kullanılan bir yöntemdir. SWOT analizi kuruluş için büyük stratejik öneme sahiptir. Bu yöntemi kolay ama güçlü bir çalışma olarak nitelendirmek mümkündür.
SWOT Analizi Nasıl Yapılır?
SWOT analizi yapmanın 4 adımı vardır. Bu adımların sıralaması önemli değildir sadece yönlendirme işlevi ile ortaya çıkmıştır.
1. Adım: Öncelikle şirketinizi tanımak için şirketinizin güçlü ve zayıf yönlerini liste haline getirin. Bu listeye yazacaklarınız, sahip olduğunuz beceriler ya da çalışanlarınız olabileceği gibi, aynı zamanda sahip olduğunuz kaynaklar ya da şirkette zayıf gördüğünüz, başarılı bulmadığınız yönler olabilir.
2. Adım: Bu adımda ise dış çevreyi analiz etmek gelir. Bu aşama, şirketiniz için mevcut dış riskleri ve sizin için var olan fırsatları incelemenizi sağlar. Aynı zamanda bu adım piyasada hangi konumda olduğunuzu, hangi değişiklikleri yapmanız gerektiğini ortaya çıkarır.
3. Adım: Üçüncü adım da ise rekabet anali yapmanız beklenir. Bu aşamada, kendi stratejinizi değerlendirmeniz ve detaylı şekilde koşullarınızı nasıl daha çok iyileştirebileceğiniz konusu yer alır.
4. Adım: dördüncü yani son adım, müşteri analizidir. Bu adıma göre, hedef gruplarınızı belirleyebilir ve belirlediğiniz grubun ihtiyaçlarını öğrenebilirsiniz.
4 adım sonucunda hem kişisel hem de kurumsal olarak kendinizi daha iyi tanır ve kurumunuzun ihtiyaçlarını, alınacak önlemleri belirleyebilirsiniz. Swot analizinin hedefi kendiniz ve şirketiniz için en iyi kararları verebilmenizi ve daha iyi görmenizi sağlamaktır.
Kişisel SWOT Analizinin Artıları Nelerdir?
Kişisel SWOT Analizi kişisel gelişim için oldukça faydalı bir yöntemdir. Kişisel SWOT Analizinin artılarını şöyle sıralayabiliriz.
· Kariyerini, yaşamını ve kişiliğini güçlendirir.
· Hedeflere ulaşmak için strateji geliştirmeyi sağlar.
· Güçlü yönlerini besleyerek zayıf yönlerini azaltır.
· Kişisel Swot analizi kişinin yaşam ve kariyer yönünü bulmak için önemli bir adımdır.
· Yeteneklerine odaklanarak kişiyi ileriye taşır.
Kişisel SWOT Analizi Örneği;
X kişisi için:
Güçlü Yönler:
Araştırmacılık, deneyim sahibi olmak ve hızlı karar alma yeteneği.
Zayıf Yönler:
Yeni trendleri takip edememek, yeniliğe açık olmamak.
Fırsatlar:
Alan ile ilgili seminerleri takip etmek, bunlardan yararlanmak.
Tehditler:
Dijital değişime uyum sağlayamamak.
Bu yazımızda swot analizi, kişisel swot analizi hakkında sizleri bilgilendirmeyi hedefledik. Kişisel swot analizi örneği vererek sizlerin konuyu daha iyi anlaması için çalıştık.